Восък с много любов или как се правят свещите с кауза в ателието на „Конкордия“

Ателието за свещи на фондация „Конкордия България“ ще бъде част от първия Фестивал на социалното предприемачество в София, който започва утре и ще продължи до 18 юли. Фондацията участва и в Програмата по предприемачество LET’s GO на Българският център за нестопанско право и от екипа се надяват, ако са сред наградените финалисти – това да им помогне да реализират идеята си за отваряне на собствено магазинче, в което да могат да продават свещите и продуктите от ателието по керамика.

Трима младежи са творците на шарените свещи, които фондацията продава най-вече на базари, на фирми и големи компании, като така осигурява обучение и работа за младите хора с нелека съдба.

За това трудно ли е да се правят свещи и какво носи на младежите тази дейност разказва репортажът от там за предаването „Властта на гражданите...или какво можем заедно”.

За магията на свещите - да смесиш восък, цвят и любов

Пъстро и ароматно е в ателието за свещи на Конкордия е пъстро и ароматно. Посрещат ме подготвените калъпи с фитилите за свещите и тримата работници – Росен, Таня и Хриси. Росен работи в ателието на фондацията от няколко месеца, но вече майсторски подгрява восъка.

„Загрявам го на 85 градуса и после го наливам. В сместта има восък и парфюм, избираме си цвета и решаваме с какви форми ще правим сместта”, обяснява Росен. Разказва, че е на 28 години, а в „Конкордия” е от седем месеца.

„В началото ми се стори трудно, но с времето свикнах – колегите ми показаха. Не е толкова трудно, правим го с удоволствие”, допълва младежът.

Таня е по-мълчалива, но пък най-опитната в ателието. Вещо и с много внимание извършва допълнителната обработка на свещи с формата на сърце. И без много думи се вижда, че работи не само с ръцете си, но и със сърцето си.

От четири години е в ателието. А когато я питам тя ли обучава идващите в ателието, казва скромно, че понякога ги учи.

„Търпение” – казва, че на това я е научила работата по изработката на свещи. Исках да работя и тук получих шанс, казва Таня. А любимите й свещи измежду многото изработени тук били тези с формата на Великденски яйца.

За творците на свещи – Росен, Таня и Хриси

За работещите в ателието ни разказва Ваня Василева, която работи в отдел „Фондонабиране и комуникация” на фондация Конкордия.

„В момента в ателието работят трима младежи, като двама от тях са на трудов договор. Една от тях е Таня – тя има семейство и е с лека до умерена степен на умствено затруднение. Росен идва от провинцията, без подкрепа на неговото семейство, живял е в домове. Сега вече минава на следващо ниво, самостоятелен е и живее на квартала”, разказва ни Ваня.

Хриси е най-притеснителен от тримата, не само защото е още стажант. В „Конкордия“ го познават добре, защото живее от години в къщата от семеен тип на организацията в Божурище.

„Надяваме се скоро Хриси също да е на трудов договор – той живее при нас от доста години, от малък. Той също има известни затруднения и вероятно няма да може да продължи образованието си до по-висока степен. Затова искаме да му помогнем да се социализира, да придобие трудови и социални умения, да се оправя в градска среда”, разказва Ваня Василева.

Всички вече се радват, че Хриси може да пътува вече самостоятелно и идва от Божурище до фондацията.  

Понякога обучението започва от това какво е работа и работно време

Росен не говори много за трудностите в живота си – бил е в домове, бил е без работа. С гордост казва, че това е първата му работа в екип, зад гърба си има опит само с тежък труд на полето.

„Израснал съм по домове, знам какво е – имаше и трудности, имаше и хубави моменти. Тук с екипа на „Конкордия” съм като с мое семейство почти седем месеца”, казва младежът.

За него подадената ръка е голям плюс – тук „намира нови приятели, екипът е хубав и се учи занапред”.  А и това е първата му работа в екип.

„Това е труд и трудови умения, които придобиват, но това е и трудова терапия. Те се учат и на социални умения, защото често младежите, които идват при тях нямат дори навика да дойдат навреме на работа, да спазват работно време”, обяснява Ваня Василева.

Затова и за тях обучението често започва от основни неща, които за останалите хора може и да са ясни – какво означава да работиш, това че има правила и трябва да се явяваш всеки ден на работа.

От екипа на „Конкордия” обясняват, че този тип работа в ателието за тези младежи е шанс за първи опит да работят в защитена среда. Целта обаче не е да бъдат закотвени в социалното предприятие, а да получат увереност да продължат след това към фирма, която няма да има такъв социален характер.

Продават свещите на базари и чрез поръчки от големи компании

Засега основният път на свещите до клиентите минава през пазари и през поръчки на големи фирми, разказа Ваня Василева.

Един от основните пазари е през корпорации, с които работим в добро сътрудничество – правим много базари за техните служители и също така подаръци за различни поводи или техни клиенти. Но целта е да се излезе извън тази ниша и извън времето на Коледа и Великден, когато обикновено сме при тези клиенти, обяснява тя.

Произвеждат понякога стотици свещи. Стараят се да имат свещи, които могат да покрият цялата палитра от настроения и празници през цялата година, но свещта се свързва най-много с Коледа и Великден, когато са най-силните моменти за продажби на „Конкордия”.

На абсолютния максимум се работи, когато около Коледа например големи клиенти поръчат бързо сериозно количество свещи. Успяват да се справят и в тези случаи, като включват повече ръце на помощ, но тогава не достигали калъпите за изливането на свещите.

Нужни са постоянни стимули за социалните предприятия

Според Ваня Василева е много важна подкрепата на държавата и институциите за социалните предприятия, защото те няма как до оцелеят на чисто пазарен принцип.

„Социалното предприемачество много често се прави от ентусиасти - тези хора са много мотивирани, но капацитът на производство не е висок. Понякога това производство е по-времеемко, качеството не е толкова високо като в професионална фирма, така че предизвикателството е голямо – да се конкурираме с опитни творци, предлагащи много високо качество”, представя картината тя.

Затова и според нея социалните предприятия трябва да бъдат непрекъснато стимулирани. Защото за обществото има огромен смисъл хората, които влизат в социалния бизнес, да продължат да работят и да станат независими – иначе остават безработни или на улицата и това освен че е тежко за тях, е тежко и за всички данъкоплатци.

Надяват се скоро да отворят магазинче за свещи и керамика

Екипът на „Конкордия България” участва в Програмата по предприемачество LET’s GO на Българският център за нестопанско право и се надява, ако са сред наградените финалисти – това да им помогне да реализират в пълнота идеята си за отваряне на собствено магазинче с ателие, в което да могат да продават свещите си, както и продуктите от ателието си по керамика.

„За момента нямаме пряк контакт с клиента, но се надяваме съвсем скоро да отворим нашето първо малко магазинче, с което да можем да стигнем до всеки, който иска да си купи свещ. Вече сме направили първите стъпки, имаме помещение и сме започнали да го обзавеждаме и предполагаме, че до месец ще бъде отворено”, казва Ваня Василева.

Преди да се разделим Росен кани всички, които ни слушат - „Да заповядат на фестивала и да си купят най-красивата свещ!”.

И ако още имате колебания какъв подарък с кауза да си направите от Фестивала на социалното предприемачество, поканата на Росен е ясна – купете си свещ, доставете си светлина и аромат у дома, направени с много обич! Обич, която ще върнете, защото ще подкрепите това чудно ателие и творците в него....

Чуйте репортажа в звуковия файл.

Предаването "Властта на гражданите... или какво можем заедно" се реализира в рамките на проекта "Каузи с глас и лице", финансиран по Фонд Активни граждани България.