Време е да спре регулирането на цената на газа

Крайно време е регулирането на цената на газа да бъде прекратено. Това заяви в „Денят на Дарик“ председателят на Българска асоциация „Природен газ“ Светослав Иванов. Според него обективният анализ на българския пазар показва, че са налице всички обстоятелства това да се случи.

В светлината на Зеления пакт, представен от Европейската комисия, за повечето държави-членки газът е набелязан като преходно гориво. За икономика като българската пък газът няма да е преходно гориво, а единствен инструмент да бъде постигната целта за климатична неутралност до 2050 година, изтъкна Иванов.

София ще е с по-чист въздух от Виена, ако се заменят с газ всички твърди горива, които се ползват само в т.нар. Витошка яка и това се доказва от специално разработен модел, обясни експертът.  

Един филтрите, които се монтират на комините в София струва малко над 4200 лева. С него се спират част от саждите, които влизат в комина, но остава пепелта, която замърсява въздуха след изхвърлянето й, каза още Иванов. По думите му със същите пари може да се направи газификация на едно домакинство.

Светослав Иванов очаква тенденцията на намаляване на цените на природния газ да се запази и дори да се задълбочи.

С председателя на Българска асоциация „Природен газ“ разговаря Екатерина Катрачева, чуйте: