„За медиите (само)критично“: „Еврохолд” съди „Биволъ” с рекорден иск от 1 млн. лева

Дело с рекордния иск от 1 милион лева е заведено от компания „Еврохолд” срещу разследващия сайт „Биволъ” за причинени вреди. Това съобщи в ефира на Дарик главният редактор на сайта Атанас Чобанов. 

Делата, които се водят срещу журналисти и медии в България за техни критични публикации бяха темата на десетото издание на радиопоредицата на Дарик „За медиите – (само)критично”. Събеседници по темата бяха главният редактор на сайтовете за разследваща журналистика "Биволъ" и "Bird" Атанас Чобанов и адвокат Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на „Програма Достъп до информация”. 

Исканите рекордни обезщетения играят ролята на цензура и автоцензура

„Новината от вчера е за едно ново гражданско дело, което беше заведено срещу разследващия сайт „Биволъ” за обезщетение на стойност 1 млн. лева, което е много опасно. Самият факт, че подобни обезщетения могат да бъдат търсени вече играе ролята на цензура и автоцензура за медиите”, каза в ефира на Дарик Александър Кашъмов. 

Той подчерта, че много често без вината да бъде доказана, даже без да бъде чута ответната страна в лицето на журналиста или медията съдът в България налага по искане на ищците обезпечителни мерки в много големи размери. Тези запори често са в състояние да спрат работата на едно издание, допълни адвокат Кашъмов. 

Атанас Чобанов обясни, че става въпрос за компанията „Еврохолд”, която претендира 1 милион щети от ”Биволъ” като юридическо лице, заради публикация на сайта за скрита собственост  в компанията. Те твърдят, че са изгубили от борсавата си оценка 160 млн. лева от това, заради публикуваната от нас информация, поясни той. 

Атанас Чобанов: Това дело е от типа „шамар”, цели да заглуши медията

„Това дело е от типа „шамар”, т.е. опит да се заглуши медията, защото исканите обезщетения ще блокират и спрат работата на една малка медия, която разчита основно на дарения. Вчера беше връчена призовката от „Еврохолд”, самата сума е психологически рекорд”, заяви Атанас Чобанов. Който уточни, че делото ще се гледа в СГС.   

По думите му това дело ще бъде знаково, защото в ЕС се обсъжда законодателство, което да защитава журналистиката от дела с такива огромни искове.  Тъкмо затова според него делото на „Еврохолд” срещу „Биволъ” ще бъде наблюдавано внимателно не само в България, но и в Европа. 

Според Атанас Чобанов изнесената от сайта информация за скрита собственост, трябва да бъде поне проверена от институциите.

В същото време и двамата признаха, че когато се говори за делата срещу журналисти трябва да се търси балансът между интереса на обществото и реалността у нас, част от която са и т.нар. „медии бухалки”. 

И двамата коментира очакваната нова европейска директива, която да защити журналистите от подобен съдебен тормоз, като адвокат Кашъмов изрази очакване новите стандарти да бъдат прецизно разписани от законодателите в България, за да не се допусне да бъде „сложен чатал на врата на критичните медии”. 

„Шпигел” с разследване за канала, който води мигранти на границата на Беларус и Полша 

Тази седмица рубриката на Румяна Червенкова от „Капитал”, която обобщава в предаването какво се коментира в международните медии, беше посветена на разследване на „Шпигел”, свързано с мигрантската и хуманитарна криза на границата между Беларус и Полша. 

Изданието разкрива схема за това как е организиран канала за трафик на мигранти с участието на режима на Лукашенко. Петима журналисти от „Шпигел” са работили по разследването на канала, който започва от Истанбул. Те са били и в Минск и по границата с Полша. 

Със създадени фалшиви профили във Фейсбук и Инстаграм замесени в схемата се представяли за мигранти, които обясняват най-лесните начини да се пътува до ЕС именно през Минск. След като хората се хванат на тази въдица, те са насочвани към специални туристически компании – това са беларуски държавни компании, маскирани като туристически агенции. Тези хора им издават туристически визи, с които могат да пътуват до Минск. От лятото насам десетки такива компании са се появили в Турция, в Северен Ирак, Ливан и Сирия, разказа Румяна Червенкова. 

Контрабандисти и бежанци твърдят, че таксата за виза се е повишила от 1 200 на 1700 долара, а напоследък стига и до 2 500 долара. Тези хора плащат и за самолетния билет. Когато пристигнат в Минск те трябва да се оправят сами. Фирмите, които са им издали визи ги настаняват в хотели, които също са свързани с президентската администрация. Твърди се, че там към момента има около 15 000 души в Беларус, които чакат да стигнат до Европа, а всеки ден самолетите докарват нови и нови мигранти.

"Европейските институции няколко месеца се чудят какво да правят. В тази история всеки си гледа някакъв политически и бизнес интерес на цената на човешки животи и то в тези зимни месеци. Трудно е това човек да си го представи в 21 век в Европа”, коментира още журналистът Румяна Червенкова.

Чуйте цялото предаване в ефира на Дарик. 

Подкрепата за „Дарик“ е осигурена от Фондация „Америка за България“. Изявленията и мненията, изразени тук, принадлежат единствено на „Дарик“ и не отразяват непременно вижданията на Фондация Америка за България или нейните партньори.