„За медиите (само)критично“: За дезинформацията и нуждата от критично мислене

Дезинформацията и фалшивите новини в медиите бяха тема на днешното издание на радиопоредицата „За медиите – (само)критично”. Гости в студиото на Дарик бяха журналистът Миролюба Бенатова и Антоанета Василева от Националния център за безопасен интернет.

За доверието в медиите и предадената професия

Днешното недоверие и тоталното отрицание на авторитетите има предистория, която никак не е за подценяване, нито е лишена от фактология, коментира в студиото на Дарик Миролюба Бенатова. По думите й доверието на хората към медиите е реципрочно на доверието към институциите.

Има изключително голяма подмяна, професията на журналиста е доста продънена – отдавна е предадена професията и хората усещат това, каза още Бенатова.

По повод работата на медиите по време на пандемията тя посочи, че ролята на журналиста е да провежда критични разговори с всички, които претендират да са носители на истината.

„Няма абсолютни носители на истината и когато са създадени авторитети дори и медийни, те могат също да бъдат употребени. Пропагандата наистина има много лица. Въпреки опитите да разделим света на добър и лош, на черен и бял – пропаганда може да има и в едната и в другата страна“, каза още Миролюба Бенатова.

Антоанета Василева от Националния център за безопасен интернет коментира, че ако за нас като възрастни е предизвикателство как отделяме фалшивото от истината и как се усещаме кога се опитват да ни дезинформират, какво остава за децата. Това е ключово и в работата на центъра ни, където се опитваме да повишаваме нивото на грамотност на децата и възрастните, да стимулираме критичното мислене, добави тя.

По думите й хората консумират информацията като храна – те купуват това, което обичат и харесват и не пробват, различното, което е проблем.

Човек винаги трябва да има едно наум, подчерта Миролюба Бенатова и напомни, че хората използваме информацията емоционално. Като допълни, че в своята работа винаги се е усъмнявала, когато попадне на факти или информация, които най-много й харесват и е склонна да вярва в тях.

Има ръст в онлайн тормоза – никой не учи децата на критично мислене

Антоанета Василева от Националния център за безопасен интернет посочи, че през последната година са открили, че първоначалният им фокус върху децата е важен, но не е достатъчен. „Затова насочихме усилията си върху обучението на възрастните. С ужас установявам как един сериозен авторитет за децата каквито са учителите, могат да ги объркват“, коментира тя по повод посланията за ваксинацията на някои от преподавателите към децата.

Тя добави, че вече е крайно време да се направи промяна в начина, по който се преподава в училище. „Да се изграждат умения в децата – как работят в групи, как работят с информация, как комуникират, какво и защо качват в социалните мрежи, как постъпват, когато някой ги тормози в интернет“, коментира експертът от центъра за безопасен интернет.

Има ръст в данните за онлайн тормоза – децата в България продължават да страдат най-много от това, съобщи още Антоанета Василева. Никой не учи децата на това, много малко практична информация получават те, защото самите учители не са въоръжени с тези инструменти, добави тя. Но отчете ръст в интереса на родителите.

„Това е А и Б за оцеляване в настоящето, защото за децата дигиталният свят е това, което е за нас аналоговият свят“, коментира Миролюба Бенатова.

Има сериозен проблем с мотивацията на децата да учат и с концентрацията им – проблеми, които пандемията засили, обясни Антоанета Василева. Миролюба Бенатова пък напомни, че да не се развива критичното мислене на децата вече става смъртоносно.

Чуйте цялото предаване в ефира на Дарик, гледайте разговора и в страницата на радиото във Фейсбук. 

Подкрепата за „Дарик“ е осигурена от Фондация „Америка за България“. Изявленията и мненията, изразени тук, принадлежат единствено на „Дарик“ и не отразяват непременно вижданията на Фондация Америка за България или нейните партньори.