Започват „Чисти вечери“ в Пловдив

Началото на т. нар. “Чисти вечери” – серия от образователни игри и забавления за деца и родители, ще бъде поставено тази вечер от 18.00 часа в Цар-Симеоновата градина в Пловдив. Инициативата, която ще се случи край Пеещите фонтани, е посветена на опазването на чистотата в града. 

Доброволците на платформата за чиста градска среда “Аз, Ти, Пловдив!” са подготвили забавления, с които да научат децата как и къде да изхвърлят отпадъците, а родителите – как да прилагат в ежедневието си принципи за живот #БезОтпадъци. Активистите за чист град ще отговарят на въпроси на гражданите, свързани с почистване и облагородяване на междублоковите пространства, разделното събиране и оползотворяване на отпадъци и ще насърчават споделянето на идеи за по-чиста градска среда.

 Специално внимание в първия ден на инициативата ще бъде обърнато и на тийнейджърите и младежите. По повод Деня на целувката (6 юли) младите хора на Пловдив ще бъдат поканени да разпространят специалното послание “Целувай се на чисто!” с призив да пазят чистота около пейките в парковете и градинките на Пловдив.

Скорошно проучване сред пловдивчани показа, че въпреки че мнозинството от гражданите намират опазването на околната среда за много важно за тях (68%), едва 27% изхвърлят отпадъците си разделно, а само 15% участнат редовно в инициативи за почистване на обществени пространства.

 “Чисти вечери” ще се провеждат всеки вторник и четвъртък в Цар-Симеоновата градина на Пловдив през целия месец юли.