Животът на българите в Южна Африка

Дългогодишната мечта на българите, живеещи в Република Южна Африка да имат своя църква, е на път да се сбъдне. Между градовете Йоханесбург и Претория започва изграждането на православен храм, носещ името на св. Иван Рилски. Първата копка и полагането на основния камък бяха направени на 29 май тази година. Това ще е първата българска църква на целия Африкански континент.

Точна статистика за броя на българите, живеещи в Южна Африка няма. Но те не са малко. Живеят основно в големите индустриални градове като Кейптаун, Йоханесбург, Претория, Дърбан. Работят в почти всички отрасли на икономиката. Има много лекари и инженери.

За събитията в България сънародниците ни в Южна Африка се информират ежедневно. Гледат българска телевизия и четат българската преса в Интернет. В българското неделно училище „Слънчо” всяка година 30 деца изучават български език, география и история на България.

Още за живота на българите, намиращи се на близо 14 хиляди километра от родината и дома, научаваме от Павлина Субашова – председател на „Сдружението на българите в Южна Африка“.

С нея разговаря Маргарита Колева: