Адв. Екимджиев: Декларациите за КПП-тата са незаконни, но носим наказателна отговорност

Декларациите, които всички подписват за преминаване през КПП-тата, не са законни. Това заяви в интервю за Дарик адвокат Михаил Екимджиев, председател на „Асоциация за европейска интеграция и права на човека“.

По думите му член 313 от Наказателния кодекс, който се цитира от властта за подвеждане под отговорност на всички, които са подали неверни данни,  не може да бъде реализиран. Той влиза в сила само когато е приложен въз основа на закон или указ на Министерски съвет.

По този член прокуратурата не може да образува досъдебни производства срещу тези, които полицията е установила, че са подали декларации с невярно съдържание. Тези декларации и заповедта на министъра на здравеопазването са противоконституционни, но това не трябва да провокира хората да не спазват правилата и изискванията по време на извънредното положение, коментира още адвокат Екимджиев.

Всички, които са подписали декларации, трябва да имат предвид, че могат да бъдат подведени под отговорност по  чл. 355 от НК, който предвижда много по-големи глоби и строги наказания.

Екимджиев сподели своята добронамереност към властите, които правят всичко възможно, за да се справят с кризисната ситуация.

Юристът е категоричен, че има много дефекти при издаването на заповедите, които ги правят невалидни, но всички трябва да съдействаме на усилията на Националния оперативен щаб и отговорните институции. В противен случай  влизаме в една абсурдна ситуация, в която ние лъжем полицията с декларациите, а те ни сплашват с член от закона, който не може да се приложи. Всички могат да си търсят правата, но е по-добре да не даваме поводи за това, каза още Михаил Екимджиев.

Още по темата за наказанията и отговорностите и правата ни по Конституция, може да чуете от прякото включване на адв. Михаил Екимджиев в Дарик кафе.