FORBES обяви „Макском“ за Компания на 2020 г.

Пловдивската компания Макском е Компания на 2020. Значимият приз бе връчен на престижната церемония FORBES Business Awards 2020 тази седмица. Значението на производството за развитието на макроикономиката в региона, израстването на фирмата за последните няколко години, силната социална и обществена ангажираност и доверието, което продуктът на компанията има на европейския пазар, са обективните предимства на „Макском“ пред останалите кандидати за титлата.

Конкурсът на FORBES Business Awards 2020 има цел да открива и отличава най-добрите компании в свободното предприемачество и да насочи вниманието на обществото към сериозните им успехи. Тази година в него са участвали над 73 компании, като повече от половината от тях са се включили именно в надпреварата Компания на 2020 г.  Останалите 3 основни категории на FORBES са за обществено отговорна компания, работодател и стартъп компании.

Шестчленно жури излъчи списъка от номинираните за конкурса фирми по много критерии и показатели. Негови членове са уважавани експерти от български и международни компании, между които Лъчезар Богданов, главен икономист в Института за пазарна икономика,  Мария Шишкова, управляващ съдружник на AIMS Human Capital и др.

В своята 25-годишна история „Макском“ доказа, че държи на качеството и сигурността. Започнала като семеен бизнес, днес компанията дава работа на над 700 души от Пловдив и региона, като голяма част от тях са с дългогодишен стаж в  производството. Подкрепя много градски инициативи, свързани с популяризирането на спорта и здравословния начин на живот сред младите хора. Компанията се радва на доверие и заради активната си социална и фирмена политика.

Всичко това определено отличава пловдивският производител като обществено отговорна компания на европейско ниво, която вече близо 20 години изнася велосипеди за страните от Европейския съюз. В доказателство на това са и данните от експорта, който в края на 2019 г. е достигнал почти 100%, потвърди пред Дарик радио търговският директор Николай Виденов.

„Само през последните 3 години, средната продажна цена на велосипедите на „Макском“, произведени в Пловдив,  е нараснала 10 пъти. Това показва израстването на компанията при организация на производството на по-висок клас велосипеди, което печели доверието на партньори от Германия, Холандия и Дания –  страни, известни с политиката си за увеличаване на инвестициите във велосипедната инфраструктура и стимулиране използването на велосипеди. Вело транспортът е един от най-приятните и същевременно най-екологични и здравословни начини за придвижване в големите градове“, коментира Виденов. Тенденциите са през 2020 година производството на електрически велосипеди да достигне 50% от цялостното производство на компанията. Развитието на бизнеса в тази посока се обуславя и от факта, че в много европейски държави, институциите и частните фирми, които поощряват ходенето на работа с велосипед, получават данъчни облекчения. Вече е модерно да заместиш служебния автомобил с e-bike.

Конкуренти на „Макском“ при връчването на приза Компания на 2020 в категория „производство“ са други две пловдивски компании „БТЛ Индъстрийз“ и „СИД Ендърпрайз“. Съгласно регламенът на конкурса, голямата награда в категория „Компания на годината“ получава производителят, събрал най-много точки в посочения сектор. Класиралите се на второ и трето място се обявяват за финалисти и получават сертификат и лого “FORBES Business Awards 2020 финалист”.