Нарушава ли председателят на 17 РИК Изборния кодекс?

48 часа след края на изборния ден, от 17 РИК Пловдив област отказват да съобщят официално каква е избирателната активност и колко са реално гласувалите избиратели от района, както и броя на недействителните бюлетини. Всички тези данни са необходими, за да се разпределят справедливо мандатите по системата "Хейър Ниймайер", като последната дума за т.нар "летящи мандати" от цялата страна е на ЦИК.

Пред Дарик радио г-жа Цветомира Жекова, отговаряща за международната дейност и протоколите в ЦИК, заяви, че съобщаването на всички резултати от председателите на РИК е пожелателно до изтичането на законовия срок. Тя уточни, че от Пловдив протоколите обикновено пристигат последни. 
 
Съгласно чл. 72, ал. 22 и 23 от Изборния кодекс  установяването и обявяването на резултатите от гласуването в изборния район трябва да стане в срок до 48 часа след приключването на изборния ден, който срок изтече в 20 часа на 6 април. Според юристи г-жа Тодорова е длъжна да спазва  закона и да изпрати в Централната избирателна комисия протокола си с данните от гласуването в 17 МИР, както и да го публикува на интернет страницата на комисията. 
 
 

Депутати от Пловдив област в новото Народно събрание ще бъдат бивш военен министър, председатели на 2 партии, областен управител, футболист и рок-музикант. 

Партията на Бойко Борисов, чиито водач в 17 МИР е областният управител Дани Каназирева, води само 4% пред БСП. Двете партии ще имат по 3-ма депутати. ГЕРБ губят един мандат в сравнение с предишните парламентарни избори и Каназирева ще представлява избирателите от района, заедно с Данка Люртова от Карлово и Йордан Кръстанов от СДС. От БСП депутати ще бъдат и досегашните народни представители  Манол  Генов, Веска  Ненчева и футболистът Димитър  Георгиев – Аргира. "Демократична България" изпраща в парламента  експертът по информационни технологии и киберсигурност Велизар  Шаламанов, който бе военен министър и заместник-министър в служебното правителство на Георги Близнашки. 

Освен Дани Каназирева, която влиза в парламента като депутат от ГЕРБ, но е лидер на партията "Съюз за Пловдив", председател на партия е и Румен  Йончев, който е от "Земеделски народен съюз", но в новото Народно събрание ще е от парламентарната група на "Изправи се! Мутри вън". ДПС изпраща Рамадан Аталай, който бе част и от последните 6 парламента. Ако Тошко Йорданов от "Има такъв народ" реши да стане депутат от друг избирателен район, жителите на Пловдив област в парламента ще представляват  бизнесменът Танер  Тюркоглу и Лъчезар  Бакърджиев – бизнесмен, общественик и основател на рок група в Карлово.