От Митрополията са искали европари с фалшиви счетоводни данни

Счетоводни документи и приемо-предавателен протокол с невярно съдържание са подадени от пловдивска митрополия в ДФ „Земеделие“. С документите се  декларира завършен етап от възстановителен ремонт на манастира „Св. Георги“ край село Белащица, който изобщо не е осъществен, но се изисква да бъде платен.
 
Това е и основната причина за разследването на Икономическа полиция Пловдив, на база на което прокуратурата е образувала досъдебно производство за документна измама, свързана с проект, финансиран по европейска програма.
 
Прокуратурата доказва документна измама по европроект за спасяване на манастира "Св.Гeорги"
 
Справките и протоколът са подписани от игуменката на манастира, но одобрени от протосингел Тодор Хаджиев и председателя на епархийския съвет Негово Високопреосвещенство митрополит Николай.
 
Всички документи от разследването са предоставени на Дарик радио, със съдействието на адвокат Кирил Терзийски от правния отдел на Програма Достъп до информация. 

От тях става ясно, че митрополията  проявява небрежност към църковното имущество, което е със статут на недвижима културна ценност. Освен това не е предоставила необходимите документи, изискани от фонда по време на проверката. Оказва се, че и сградата не е заведена в описа на църковното имущество. Исканите средства по проекта не са отразени и в счетоводната система, пише още в доклада на ДФ „Земеделие“.

Според игуменката, монахините, кметът на Белащица и жителите на селото, възстановяването на сградата изобщо не е започвало.  Неизвестни работници са били на обекта 2-3 дни, но само са изкъртили част от мазилката и тавана в сградата, поради което, при дъждовно време част от помещенията сега се наводняват.   
 
От Светия Синод заявиха за Дарик радио, че случаят е изцяло в прерогативите на Пловдивска митрополия. Съгласно чл. 190, ал.16 и чл. 217 от Устава на Българската православна църква духовни лица, които злоупотребяват, имат немарливо отношение към опазване на църковното имущество или нанасят вреди, подлежат и на църковно-наказателни дела.
 
 До два месеца прокуратурата трябва да излезе със становище има ли достатъчно доказателства за започване на съдебен процес.