Прокуратурата разследва измама по европроект за спасяване на манастира „Св.Георги“

Счетоводни документи и приемо-предавателен протокол с невярно съдържание са подадени от пловдивска митрополия в ДФ „Земеделие“. Това стана ясно от съвместно разследване на главния редактор на Дарик Пловдив Лалка Златанова и адвокат Кирил Терзийски от правния екип на Програма достъп до информация. 

С фалшивите документи духовниците удостоверяват направения първи етап от ремонта на манастира „Св.Георги“ край село Белащица и искат да бъде преведен началният транш от финансирането на проекта, в размер на 132 700 лв. Договорът за безвъзмездно финансиране за възстановяване на духовната обител, която е и паметник на културата, е по програма за развитие на селските райони. Стойността му  е близо 620 000 лв.

Измамата е предотвратена, след подаден сигнал от жителите и кмета на пловдивското село Белащица. Данните от доклада на Дирекция „Противодействие на измамите“ във фонда и становището на Икономическа полиция Пловдив дават основание да се смята, че е извършено престъпление по чл. 248а, ал. 2 за документна измама, свързана с получаване на средства от фондове на Европейския съюз.

Окръжна прокуратура Пловдив образува досъдебно производство в последния работен ден на 2020 година. До 2 месеца тя трябва да излезе със становище има ли достатъчно доказателства за започване на съдебен процес.

Опитът за измама обаче поражда много въпроси.

Счетоводните справки и приемо-предавателният протокол, за уж извършения ремонт на манастира „Свети Георги“, са подписани от игуменката и одобрени от протосингел Тодор Хаджиев и епархийския съвет, чиито председател е Негово Високопреосвещенство пловдивският митрополит Николай.

Избраната фирма изпълнител е ЕИС-СТРОИТЕЛНА КОМПАНИЯ. След установяване на измамата обаче, пари по проекта не са преведени. Справка в Търговския регистър показва, че дружеството вече е заличено, но съдружник в него е бил ългарски Морски Флот Порт Бургас" ЕАД, чийто собственик е "Адванс Пропъртис" на братята Кирил и Георги Домусчиеви. 

Във втората част на разследването гласът на един от събеседниците е моделиран, тъй като в момента се води и досъдебно производство по случая.