Светла Чалъкова от МБАЛ "Сърце и Мозък" за вълшебните думи, които лекуват

"За да си добър в работата си са нужни комплекс от качества като човечност, висок морал... просто любов – към професията и към хората. Никога не съм съжалявала за своя избор.

Това каза в рубриката „По-здрави с Дарик Югоизток“, Светла Чалъкова в годината посветена от СЗО на специалистите по здравни грижи. Само седмица след професионалния им празник, Чалъкова споделя, че това са хората-гръбнак на медицината. "Ние сме проводник между пациент, близките му и лекар. Няма друг човек, който да е толкова близо до болния от медицинската сестра“.

Светла Чалъкова е част от екипа на МБАЛ „Сърце и Мозък“ в Бургас, където е главна медицинска сестра. Преди това в близо 30-годишният си стаж, който стартира веднага със завършването й във Варна, преминава през най-натоварените болници и отделения в София и Бургас, като старша сестра и дори като административен директор в частно здравно заведение.

Твърди, че „благодаря“ е прекрасна и мотивираща дума, която е голям стимул за медицинските работници. „Действа зареждащо. Топлата дума е удовлетворение за това, което си свършил за болния. Добрата дума е решаваща в лечението на пациента, така е. По същия начин е мотивираща и за медицинския екип, който бди над него“, споделя още Светла Чалъкова.

Избрала е МБАЛ „Сърце и Мозък“, най-вече защото се работи с висококвалифицирани специалисти, технологии и апаратура. „Иновативни техники на работа, млади кадри… Това е голямо предизвикателство, да работиш на място, което е на това високо ниво и да продължаваш да се развиваш", каза още главната медицинска сестра в кардиологичната болница на Бургас.

За изчезващата професия на Светла Чалъкова, за връзката с пациентите и за предизвикателствата в нея, чуйте повече в звуковия файл от нея:   

Още по темата: 

Десетки спасени животи в МБАЛ "Сърце и Мозък" в Бургас

МБАЛ "Сърце и Мозък" с най-високата оценка за качество

Уникална операция на биещо сърце в МБАЛ "Сърце и Мозък"

МБАЛ „Сърце и Мозък“ събра водещи кардиолози от Бургас и областта

Д-р Корновски за риска от инфаркт в условия на COVID 19