Вкусът на истинското сирене

В предаването говорим за качеството на млечните продукти и има ли достатъчно мляко, за да се направи истинското сирене и кашкавал. Ще научим каква беше 2019-та за бранша и какви са очакванията на бизнеса за следващата година. Чуйте повече от разговора ни с д-р Танер Шахин. Семейството му има мандра в силистренското село Искра от 1994 г. 

Продължаваме с темата за пчелите и проблемите в сектора. Пчелари от България и Италия участваха в дискусия в Брюксел за проблемите на пчеларството в Европейския съюз. Домакин на срещата бе евродепутатът от гражданската квота на ВМРО Андрей Слабаков, а във форума взеха участие и представители на европейския орган за безопасност на храните и на европейската комисия по околната среда. Както и българският еврокомисар Мария Габриел, евродепутатът ни и член на парламентарната комисия по земеделие Атидже Алиева – Вели, министърът на земеделието, храните и горите у нас Десислава Танева и др. С какви искания бе организирана тази среща и какви са проблемите на пчеларството у нас – Борислав Курдов разговаря с председателя на пчеларския съюз в Търговище Елена Стоилова.

В предаването ще ви разкажем за кампанията на МЗХГ „Супер фермер“. В рамките на инициативата ученици от аграрната гимназия в Добрич посетиха розоварна и лавандулови насаждения и обмениха опит с фермери, които са направили своите инвестиции с европейски средства. Кампанията се финансира със средства от ПРСР чрез европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.