Новините в 10:33 - Кметът на Велинград: В питейната вода НЯМА уран!

Изявленията на д-р Фани Петрова – директор на РЗИ-Пазарджик са грубо изопачаване на фактите с цел да прикрие собственото си бездействие и представляваната от нея служба по повод наличието на уран във водата в община Велинград и резултатите от пробите. Това се казва в декларация, изпратена от местната власт до медиите. До скандала се стигна след вчерашните изявления, че за завишените дози уран в питейната вода се е знаело 4 месеца, преди това да бъде оповестено. Според кмета Костадин Коев твърденията на директора на РЗИ нанасят големи щети върху имиджа на Велинград като най-известната СПА дестинация в България и на Балканите. В текста се подчертава, че във водата на Велинград не постъпват никакви замърсявания от уран или други вредни за здравето вещества.

Община Пловдив връчва годишни награди за постижения в областта на туризъма. Конкурсът се организира за първи път и има за цел да отличи най-високите постижения в бранша и да стимулира по-нататъшното му развитие. Медиен партньор на събитието е Дарик. Победителите ще бъдат наградени на официална церемония тази вечер в хотел Holiday Inn в града, а призовете ще са под формата на плакети. Отличените ще са в категориите: „Най-оригинален нов туристически продукт“, „Най-оригинално събитие в областта на туризма в  Пловдив“, „Най-висока заетост на легловата база“  и „Любимо заведение“.

Бизнес в нови сектори ще демонстрират участници в Международния панаир на учебните фирми „Млад предприемач“, който се провежда днес и утре в Пловдив. На него се представят 130 ученически предприятия от България, Белгия, Румъния, Сърбия и Черна гора. Много от участниците обръщат поглед към модерните направления, като пластична хирургия, Интернет търговия, онлайн медии. Бъдещите мениджъри показват как управляват своите тренировъчни фирми. Проявата се организира от Министерството на образованието и науката.

още по тези новини чуйте в аудиото