Най-добрият град

За проекта

КАКВА Е ИДЕЯТА НА КАМПАНИЯТА?

Кампанията „Най-добрият град за живеене” е инициатива на Дарик радио и DarikRadio.bg 

Целта на проучването е да установи качеството на живот в големите градове в България. 

Всеки град се оценява по критерии, насочени към качеството на живот. Градовете се адаптират и променят, така както и техните жители. Даваме си сметка, че определянето на най-доброто място за живеене, поради множеството субективни и обективни фактори, е нелека задача. Вече десета година приемаме това предизвикателство с идеята да провокираме развитието на градовете и спомогнем за това да се превърнат в по-добро място за живеене. 

КАК КЛАСИРАМЕ ГРАДОВЕТЕ?

В проучването за 2018 участват 27-те областни града, които оценяваме по критерии, обособени в 5 категории. Репортерите на Дарик радио от София и страната събират и обобщават резултатите по критериите през месеците февруари-март 2019.

Паралелно с това проучване върви и интернет гласуване на сайта darikradio.bg, което в годините регистрира изключителен интерес от страна на потребителите. В рамките на месец микросайта за проекта е един от най-посещаваните, задейства се “местния патриотизъм” и хората са активни по теми, свързани с техния град и урбанизма. Тази година гласуването ще бъде от 25.02.19 до 25.03.19!

Освен призът „Най-добър град за живеене” традиционно присъждаме и грамоти за "Бизнес град", "Зелен град", "Красив град", както и "Арт-културен град”, както и допълнителни награди.

Ние съзнаваме, че е трудно да се определи кой е точният микс от елементи, които определят качеството на живот в един град, поради което всяка година се опитваме да добавяме нови данни, за да направим класацията още по-добра. Въвеждането на нова метрика никога не е самоцелно - само така може да се определи дали един град е подходящ за първото място или не. Със сигурност ниското ниво на престъпност, добрите икономическите показатели, възможностите за стартиране на бизнес, ефективният транспорт, услугите и добрите места за обяд/вечеря или разходка в парка са тези, които накланят везните в едната посока. Но има и други фактори, които ни помагат да се чувстваме добре на едно място и не толкова добре на друго.

Националното проучване “Кой е най-добрият град за живеене в България” се разраства непрекъснато и се е превърнало в един сериозен показател не само за качеството на живот в българските градове, но и представлява изключителна възможност за определяне на перспективата за развитие на всеки един град.

*****

Досега наградата за най-добър град е печелена два пъти от Варна (2007 и 2008 г.), четири пъти от София (2009, 2011, 2014 и 2015 г.), три пъти от Бургас (2010, 2012 и 2013 г., 2017 г.) и по един път от Велико Търново (2013 г.), и Стара Загора (2016).

Кой ще бъде “Най-добрият град за живеене в България за 2018” ще стане ясно на специално събитие в средата на месец април 2019. Следете всичко за проучването на darikradio.bg и  фейсбук страницата му.

Подробна информация за проучването "Най-добрият град за живеене в България" 2017, вижте ТУК.